D’un Viaducte i d’un Canalejas

José Canalejas, nascut a El Ferrol, va ser President del Consell de Ministres (càrrec que equival al que seria ara President del Govern) entre 1910 y 1912. Durant molts anys va ser diputat pel districte electoral d’Alcoi, una circunscripció que ocupava, més o menys, la meitat nord de la província d’Alacant, fins a La Vila Joiosa, si no recorde malament.

Canalejas era un d’eixos diputats anomenats “cuneros”, és a dir, que es presentaven per un districte que no era el seu per aconseguir més vots, una pràctica que encara hui és habitual. Recorde, per exemple, que Alfredo Pérez Rubalcaba, natural de Cantàbria, es presentà per la província de Cadis en les eleccions de 2008.

La relació Canalejas-Alcoi no va quedar només en la casualitat de que el partir liberal escollira el districte del nord d’Alacant. Les personalitats de la ciutat -i molts ciutadans- estaven encantats amb la vinculació del polític gallec amb Alcoi. Per això el pont del Viaducte està dedicat a Canalejas. El dia de la seua inauguració, a finals de febrer de 1907, ningú va voler perdre-se-la . Ni tan sols Canalejas, que va fer una visita express. Ací teniu un parell de fotografies publicades a Nuevo Mundo. La primera mostra la quantitat de gent que es va reunir a la Avinguda d’Aracil, actual Avinguda del Pais Valencià. La segona és una panorámica del viaducte.

pont canalejas

viaducte panoramica

1 thoughts on “D’un Viaducte i d’un Canalejas

  1. Rafel 6 gener, 2017 / 5:19 pm

    L’enhorabona pel bloc.
    Sobre aquest article del Viaducte, deixa que et faça una pregunta: és deveres que Canalejas (que en aquell temps a Alcoi devien pronunciar kanalekas) tenia una amant a Alcoi? M’ho ha dit un alcoià de vora 80 anys.

    M'agrada

Deixa un comentari