Les coses canvien… només de vegades

Rerum Novarum, la primera encíclica d’ambit social de l’Església catòlica, va ser publicada pel Papa Lleó XIII el 1891. Per als que no sàpiguen llatí, “Rerum Novarum vol dir ” de les coses noves”. Està adressada als obrers i s’ha interpretat com un intent -quasi desesperat- per frenar la influència que les noves cultures polítiques, obreres o democràtiques d’arrel republicana, estaven tenint entre la gent treballadora.

Molts homes i dones havien deixat de banda l’Església. Dit d’una altra forma: van canviar la misa pel miting o l’organització de vagues. Esta situació explica una de les principals conseqüències de la Rerum Novarum: la creació dels cercles catòlics d’obrers. El d’Alcoi -el “Ciri”- fou un dels primers i encara té activitat.

L’estratègia del papat, en principi, pareixia perfecta. La creació d’estos nous espais de socialització podien fer front a la força creixent de socialistes i anarquistes. El problema es que no era tan fàcil fer desaparéixer les tradicions d’alguns dels membres dels cercles catòlics. Açò va passar al Ciri d’Alcoi el 1903:

saladisimo

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s