Crònica d’una promesa electoral

El clientelisme polític va ser una pràctica estesa i institucionalitzada a l’Espanya del segle XIX. Tot i que els millors exemples els trobem durant el periode de la Restauración (és a dir, entre 1876 i 1923), la compra de vots i voluntats, o mètodes més subtils, com les promeses electorals (mmm… de què em sona això?) eren una constant.

He trobat un bon exemple amb Alcoi de protagonista. Els antecedents són els següents: en 1850 s’aprova la construcció d’un camí entre Alacant i Alcoi, i la nostra ciutat i Xàtiva.

cami01

Sense dubte, era una excel·lent notícia no només per a Alcoi, sinó també per a la província. La construcció d’un camí d’eixes característiques es traduiria en llocs de treball i prosperitat. Fixeu-vos com es sembla el llenguatge de l’època amb l’actual, quan s’anuncien obres per fer un AVE o una nova autovia:

cami01

A l’hora de votar, com no podia ser d’altra forma, el poble alcoià va recompensar l’esforç de l’executiu:

cami01

I clar, l’objectiu s’havia aconseguit. Només quedava finalitzar tot el teatre de l’obra pública i portar-lo a una altra població:

cami01

El pas del camí Alacant-Xàtiva per Alcoi es va acabar una dècada més tard. Els ponts de Sant Roc i la Petxina són la prova. La historia completa la teniu al periòdic La Esperanza, en un exemplar d’abril de 1851.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s