Una nova província

Hui, 9 d’Octubre, he trobat un article que critica l’Estat de les Autonomies… al 1932! En realitat, l’autor -Vicente Salvatierra- parla del regionalisme mal entés i de la proclamació de la república catalana que va fer Macià al 1931. En el text, que per a ser justos direm que té la seua gracia però que està mal estructurat, Salvatierra -que devia ser valencià- fa una apologia de la divisió provincial i diu -sense dir-ho- que no fa falta un nivell administratiu superior.

Entre els arguments que dóna, fa referència a la realitat valenciana i explica de la millor manera possible la poca vertebració de les províncies de l’antic regne de València:

salvatierra1

Sóc molt, molt fan del paràgraf central, però encara m’agrada més l’opinió de Salvatierra sobre la llengua catalana valenciana (en què estaria pensant!)

salvatierra1

Si deixem de banda l’atac a la unitat de la llengua, la veritat es que la defensa de Salvatierra del valencià (Que la escriba y hable quien quiera) no era del tot corrent al 1932.

Imagine que a estes altures direu: val, tot açò està molt bé, però… quina relació té el text amb Alcoi? Aparentment, ninguna, però si continuem llegint, queda clar que l’autor volia parlar de la nostra ciutat com fos. És l’única explicació que veig al fet de posar este paràgraf (com un apegató) quan estava analitzant altres realitats regionals. Pose un troç més gran per a que la sorpresa siga la mateixa que he tingut jo:

salvatierra1

Ho diria amb to de burla, o realment pensava això? Només per la idea, per suggerir una província alcoiana, la corporació municipal hauria de posar-li un carrer. Gràcies, Salvatierra. I feliç 9 d’octubre per a totes i tots!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s