Col·laboració tipogràfica (I) i la guinda: anarquistes italo-americans recorden el Petroli

Quan vaig començar este blog, fa un mes i pocs dies, el meu objectiu era – i és- plenar un buit a internet: que la història d’Alcoi tinguera més visibilitat. Són poques les webs que s’ocupen d’este tema. Una d’elles és Tipografía la Moderna, una revista que recomane des de ja i que toca tots els aspectes de l’alcoiania cultural amb rigor, humor i un poc d’irreverència.

Els vaig enviar un mail amb un enllaç de este blog, per si era de l’interés dels autors. La resposta d’un d’ells em va sorprendre gratament, perquè em convidava a col·laborar amb la revista. Després d’un breu intercanvi de mails, la cosa va quedar així: cada setmana elegiré un post i l’ampliaré per a la revista. La cosa ha anat molt bé i ja podeu llegir la versió ampliada de la história que vaig dedicar al Petroli i el seu ressó a la premsa dels Estats Units.

Els fets estan en el passat, però no per això són immòbils. Sempre es poden trobar noves interpretacions o fonts, i això és precisament el que faré cada dijous, després de que aparega la col·laboració en la Tipografia: donar-li un nou enfocament a les dos històries que he contat.

A la versió ampliada he escrit que no sabem ben bé la repercussió que tingué el Petroli. Be, ens podem fer una idea. Als cercles anarquistes dels immigrants italians, per exemple, Alcoi encara es recordava més de trenta anys després. Com a prova tenim este diari:

alcoi-ita

És un article sobre política espanyola i les possibilitats que tindria la implantació de la segona república al país. Com podeu comprovar, no estem sols en la cita -en un altre lloc de l’article, l’autor parla dels 6.000 proletaris que es van alçar a Alcoi-, però queda clar que no es podia parlar del 1873 espanyol i no referir-se, encara que siga breument, a la nostra ciutat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s