Alcoi i la Primera Guerra Mundial (I)

Hui comence una sèrie de posts que tenen un nexe comú. Encara que Espanya no va participar en la Primera Guerra Mundial, este conflicte va ser seguit amb atenció per gran part de la intel·lectualitat del moment i la premsa. Penseu que, a vegades, el que buscava el públic lector era seguir una narrativa, una història que molt sovint adoptava les formes d’un relat èpic.

En estos ambients periodístics, intel·lectuals i polítics es van crear dos grups: els germanòfils, favorables a la victòria d’Alemanya i Austria-Hongria. Eren, per dir-ho clarament, els conservadors. Els aliadòfils donaren suport a països com el Regne Unit i, per damunt de tots, França. Este grup considerava que estes nacions representaven els valors republicans i democràtics. Tal volta estic fent una explicació massa senzilla, però espere que s’entenga.

Quan la guerra va finalitzar, després de més de quatre anys de lluites interminables, els aliadòfils van celebrar la victòria aliada com si fóra seua. De fet, a moltes ciutats de l’Estat es van organitzar manifestacions de suport, es penjaren banderes tricolors franceses als balcons i, fins i tot, bandes de música interpretaren La Marsellesa sense descans.

Si penseu que Alcoi va ser una excepció, esteu equivocats. Al periòdic La Lealtad, de ideologia conservadora, es va publicar, en novembre de 1918, un editorial molt crític amb el que els aliadòfils alcoians van fer:

mani-alcoy

En pròximes entregues comentaré altres notícies relacionades amb Alcoi la Gran Guerra. Ah, per cert, La Lealtad -i molts altres periòdics- es poden consultar a la hemeroteca de la Biblioteca Municipal d’Alcoi.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s