El Selfactinero

Una selfactina és una màquina de filar que va ser molt popular al segle XIX i, sobre tot, al segle passat. L’origen del mot és molt curiós, ja que prové de l’anglés self-acting machine, és a dir, màquina que fila per sí mateix.

A Alcoi, les selfactines foren populars a les fàbriques tèxtils. L’ofici de selfactinero era suficientment popular com per a tindre un petit periòdic que es publicava cada quinze dies al 1912. De títol El Selfactinero, estava fet per filadors i es distribuia arreu les fàbriques. Era “l’òrgan de la Societat ‘Filadors Mecànics i a mà, i defensor dels oprimits'”. Encara que no tenia una filiació política o ideològica ben definida, sembla que l’anarquisme tenia un gran pes.

Va ser una publicació amb poca vida. A l’hemeroteca de la Biblioteca Municipal d’Alcoi només es conserven 7 números microfilmats, i pareix que no es van imprimir més. Amb només 4 fulles per exemplars, els redactors tenien suficient espai per parlar de les vagues que van convocar, o d’altres iniciatives a la comarca o l’Estat. També utilitzaven el periòdic per denunciar els abusos dels encarregats de les fàbriques. Ací tenim uns quants exemples que acabe d’escanetjar:

latigazos1

latigazos2.jpeg

Sí, podríem que els selfactiners utilitzaven la secció dels “latigazos” com el seu Twitter particular per quedar-se a gust. Deixant de banda este comentari frívol, no hi ha cap dubte de la importància d’esta publicació per a crear conciència obrera.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s