Les primeres màquines a Alcoi (II)

002retalls

La construcció d’una màquina de filar a Alcoi seria tot un esdeveniment. Al periòdic es conta que dos membres de la fàbrica de panys van anar a Cadis -un viatge que en el segle XVIII portaria dies, si no setmanes- per a veure de primera mà com funcionaba la esmentada màquina. Les peçes encaixaren bé i l’enginy funcionaba a la perfecció. Bé, almenys és el que es diu a la crònica. No sabem si aquestes van ser de les primeres màquines tèxtils importades a Alcoi. Sense estar 100% segur, crec que podria ser així, perquè no va ser fins el 1785 quan s’introduiren les màquines de vapor a Catalunya. És lògic que només uns anys després estigueren en altres nuclis industrials de la península.

El fragment escollit ens parla dels costos socials i laborals que tingué la implantació de la màquina: les 10 o 12 dones que habitualment treballaven als telars, foren sustituides per només dos jornalers. Aquesta novetat crearia desencís entre la població, que poc a poc aniria adonant-se de que les màquines eren l’enemic. Invertir en maquinària representaba un augment dels beneficis i, al mateix temps, menys dependència de mà d’obra. Ací tenim un bon exemple:

003retalls

El treball de 12 operaris equivalia a la força d’una altra màquina i la supervisió de dos homes i un xicon d’uns 10-12 anys. La producció de panys va augmentar als darrers anys del segle XVIII i, per altra banda, el putting out system començà una ràpida davallada. Només uns anys després, molts d’aquestos camperols -que ja no tenien un ingrès extra- i treballadors del tèxtil, es van unir per cremar i destruir la maquinària que els havia conduit a la misèria. D’això ja en parlarem un altre dia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s